Perimeterdraad en geleidingsdraad advies

Perimeterdraad wordt gebruikt om het maaigebied van de robotmaaier af te bakenen. Sommige merken zoals Husqvarna en Gardena gebruiken dezelfde perimeterdraad ook als geleide draad naar moeilijk bereikbare plekken zoals een smalle doorgang naar een tweede grasveld.

Perimeterdraad is verkrijgbaar in verschillende lengte, dikte en kwaliteit. Kies altijd voor een goede kwaliteit. Vooral bij grotere grasvelden is het risico op signaalverlies bij goedkopere kabels groot. Dit zorgt voor onvoorspelbare storingen welke lastig zijn op te sporen.

Perimeterdraad wordt ook wel begrenzingsdraad of grensdraad genoemd. Klik hier voor ons complete Assortiment perimeterdraad.

perimeterdraad voor husqvarna 250 meter
perimeterdraad voor Husqvarna 250 meter

Perimeterdraad installeren

Hoe installeert u perimeterdraad? De installatie van Perimeterdraad is eenvoudig zelf te doen. Neem er wel altijd rustig de tijd voor en lees de handleiding van uw robotmaaier aandachtig door. De verschillende merken hebben allemaal verschillende eisen aan de installatie. Denk hierbij aan de afstand tussen het perimeterdraad en het einde van het maaigebied en de minimale afstand tussen twee draden.

U kunt ervoor kiezen de perimeterdraad in te graven maar dit is niet noodzakelijk. Met zogenoemde “draadpennen” kunt u de kabel om de halve meter vastzetten in het gazon. Na verloop van tijd zal de draad door het gazon worden ingekapseld.
Kies je wel voor ingraven dan kun je met een spade of kantensteker een sleuf maken en daar de perimeterdraad in leggen. Bij de hoeken gebruik je dan enkele draadpennen extra. Voordeel van deze methode is dat de kabel dieper ligt en niet snel beschadigd door bijvoorbeeld verticuteren.

Op youtube staat een duidelijk instructiefilmpje van Husqvarna voor het aanleggen van de draad voor een Husqvarna en Gardena robotmaaier. onderstaand de link naar dit filmje:
Installatie video Husqvarna/gardena robotmaaier.

Daarnaast wordt perimeterdraad ook gebruikt om een geleidingsdraad aan te leggen. Deze geleidingsdraad loopt van halverwege uw maaigebied terug naar het basisstation. Zo is het voor de robotmaaier makkelijker om de weg naar het basisstation terug te vinden.

Hoeveel meter begrenzingsdraad nodig?

Het bepalen van de benodigde meters kabel is relatief eenvoudig. Onderstaand de stappen hiervoor.

  1. Meet de complete omtrek van het maaigebied en tel voor iedere scherpe bocht 0,5 meter extra.
  2. Meet de omtrek van alle eilandjes, paadjes, etc welke afgeschermd moeten worden. Bij de meeste robotmaaiers moet je er rekening mee houden dat je ook vanuit de buitenkant van het maai gebied met een lus naar het eilandje en weer terug moet.
  3. Bepaalde merken gebruiken de perimeterdraad ook voor smalle doorgangen. Is dit bij uw type maaier dan is er meestal per doorgang 4 meter kabel nodig plus de lengte van de doorgang.
  4. Tel 10% extra voor onvoorzien en het feit dat je de perimeterdraad nooit 100% recht kan leggen.
  5. Overweeg wat extra kabel, draadverbinders en draadpennen mee te bestellen voor toekomstige wijzigingen en draadbreuken.

Hoe vindt u een draadbreuk in perimeterdraad?

Perimeterdraad gebroken! Wat nu? Geeft uw robotmaaier aan dat de begrenzingskabel is gebroken dan is de kans groot dat dit is gebeurd tijdens werkzaamheden in de tuin zoals graven of kanten steken. Probeer na te gaan wat de laatste werkzaamheden zijn die u heeft uitgevoerd en controleer op deze plaatsen of u kabelbreuken en/of veranderingen in de grond kunt zien.

Ook slechte en niet watervaste verbindingen kunnen de oorzaak zijn. Heeft u ergens in het verleden een reparatie uitgevoerd of een wijziging aangebracht zonder watervaste draadverbinders? Dan is de kans groot dat daar het probleem zit.

Heeft u geen idee waar de breuk zich bevindt dan is het opsporen van de breuk met een perimeterdraad kabel tester geschikt voor perimeterdraad de beste optie. U koppelt de draad aan beide kanten los van het laadstation. En één van de uiteinden koppelt u aan de kabel detector. Vervolgens volgt u met de tracer de kabel totdat het geluidssignaal stopt.

Perimeterdraad kabel tester universeel

Perimeterdraad herstellen

Heeft u de breuk gevonden dan kunt u de kabel met een watervaste kabelverbinder weer aan elkaar maken. Is er een stukje kabel tussenuit of zit de kabel zeer strak dan kunt u het beste twee connectoren met daartussen een stukje perimeterdraad gebruiken voor de reparatie. Zorg ervoor dat de kabel en connectoren 2-4 cm onder de grond komen te liggen.

U steekt de uiteindes van de perimeterdraden in de draadverbinder. Het blauwe deel van de draadverbinder kunt u dicht drukken. Zo wordt de verbinding tussen de twee losse kabels gemaakt, en verzegelt u het blokje waterdicht.

Controleer of het probleem is opgelost en of er niet meer breuken zijn.

Draadverbinder-robotmaaier
Watervaste draadverbinder voor het herstellen van de kabel

Veel voorkomende problemen en oplossingen.

  1. Mijn Robotmaaier geeft aan dat de perimeterdraad kapot is. Ik heb de kabel getest met een kabeltester maar er is geen specifiek punt waar het geluidssignaal stopt. Het signaal lijkt langzaam zwakker te worden.

Dit betreft een lastig op te sporen probleem. Vaak zit er een niet volledige breuk in de kabel, is er een provisorische verbinding gemaakt welke na een langere tijd last heeft gekregen van corrosie of is op meerdere punten de mantel van de perimeterdraad beschadigd.
Hoewel het lijkt dat het signaal langzaam zwakker wordt is er toch altijd een punt vanaf waar dit begint. Probeer dit punt te achterhalen of in ieder geval te kijken tot welk punt het signaal 100% blijft. Je kunt vervolgens ook de kabel vanaf het andere uiteinde doormeten en zo de het gebied verkleinen. Ooit is het makkelijker het stuk kabel te vervangen tussen de punten waar het signaal 100% was dan de breuk te zoeken..

  1. Onze robotmaaier is defect en we willen een nieuwe kopen. Kan de perimeterdraad blijven liggen?

Wanneer u een robotmaaier van hetzelfde merk koopt kan deze meestal blijven liggen. Bij het veranderen van merk is dit meestal niet mogelijk aangezien ieder merk eigen afstanden heeft tot de maaigrens. Bij het ene merk is dit bijvoorbeeld 10cm en het andere 25cm. Let op! Dat er merken zijn die uit dezelfde fabriek komen en dus vaak dezelfde afstanden hebben. Bijvoorbeeld Gardena, Husqvarna en Mcculloch.

Ons advies is ook de draad alleen te laten liggen wanneer deze in goede conditie is en er niet teveel reparaties en wijzigingen zijn geweest. Anders is het een goed moment de begrenzingsdraad direct mee te vervangen.

  1. We hebben midden op het gras een bloemen eiland aangelegd en willen de robotmaaier hier nu omheen laten maaien. Moet nu het complete perimeterdraad vervangen worden om een lus rondom het eiland te maken?

Gelukkig niet. Je zoek het punt van de begrenzingsdraad op dat het dichts bij het eiland zit. Daar knip je de draad door vervolgens leg je een nieuw stuk draad rondom het eiland en dan de draad naast elkaar naar het punt waar je zojuist de perimeterdraad hebt doorgeknipt. Bevestig de twee uiteinden van de draad die om het eiland ligt aan de uiteinden van de draad die al in de grond lag met twee watervaste connectoren. Je hebt nu als het ware de kabel verlengd. Doordat de kabel naar het eiland heen en terug gaat en er dus twee draden naast elkaar liggen weet de robotmaaier dat hij op dat stukje gewoon mag maaien.

Gratis verzenden

Bij alle bestellingen in Nederland

Snelle levering

Voor 16:00 uur besteld = volgende dag geleverd.

Uitstekende klantenservice

Wij helpen u graag bij eventuele problemen met de mesjes of het perimeterdraad.

100% veilig betalen

Betaal eenvoudig via iDeal, Paypal, Bancontact of Creditcard.